Khasiat Pokok Rosemary

Info dan Khasiat Pokok Rosemary

Pengenalan Tanaman yang berasal dari Eropa dan menghendaki udara kering dan sejuk ini, mulai banyak menghiasi tiap sudut ruang menjadi cantik dan semarak, dengan warna bunga ungunya. Dalam perawatannya, rosemary mampu bertahan dengan kondisi kering sehingga ketika tanah tergenang, rosemary akan mudah mati dan mudah terserang hama. Rosemary (Rosemarynus officinalis) dari kelas Magnoliopsida family Lamiaceae

Khasiat Pokok Rosemary

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Pokok Rosemary yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , .

Pengenalan

Tanaman yang berasal dari Eropa dan menghendaki udara kering dan sejuk ini, mulai banyak menghiasi tiap sudut ruang menjadi cantik dan semarak, dengan warna bunga ungunya. Dalam perawatannya, rosemary mampu bertahan dengan kondisi kering sehingga ketika tanah tergenang, rosemary akan mudah mati dan mudah terserang hama.

Rosemary (Rosemarynus officinalis) dari kelas Magnoliopsida family Lamiaceae ini telah dikembangkan dan diteliti oleh beberapa ahli. Dari penelitian tersebut diketahui kandungan daunnya mengandung 1- 25% minyak atsiri, therein 1,8%, chineol 30%, champor 15-255, borneol 16-20%, bornyl asetat 7% dan minyak esensial.

khasiat pokok rosemary 1

Khasiat

Kajian menunjukkan rosmari bersifat antibakteria, antikulat, antioksida, antitumor, menimbulkan hiperglisemia, menghalang pembebasan insulin, dan racun serangga. Ia bersifat racun jika digunakan secara berlebihan. Ia tidak sesuai kepada wanita hamil atau yang ingin hamil. Dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan sawan dan kematian, tetapi jarang-jarang berlaku. Timol bersifat antiseptik, menurunkan tekanan darah dan kadar degupan jantung, digunakan dalam farmasi dan ubat gigi tetapi boleh juga menyebabkan dermatitis kalau digunakan dalam cara pekat pada kulit yang sensitif.[2]

Rosemary boleh meningkatkan daya ingatan, melegakan sakit otot, dan merangsang sistem saraf. Ia digunakan untuk masalah penghadaman, masalah peredaran darah, sakit, saraf, kekejangan, luka, ekzema, penyakit sendi, dan kemurungan. Sebagai herba antispasmodic, ia digunakan untuk meningkatkan pengeluaran air kencing. Satu lagi fakta mengenai rosemary adalah yang digunakan dalam kombinasi dengan St John Wort dan ginkgo biloba, ia boleh memperbaiki gangguan yang berkaitan dengan keradangan otak.

Selain menenangkan saraf, rosemary melegakan otot, memudahkan kesakitan, dan mengurangkan ketegangan dan kebimbangan di seluruh tubuh. Oleh itu, ia telah menjadi sangat membantu dalam merawat sakit kepala, migrain yang disebabkan oleh tekanan, kemurungan, keletihan saraf dan tidak peduli. Sebagai perangsang peredaran darah dan saraf, rosemary mengaktifkan aliran jus penghadaman.

Walaupun secara tradisinya rosemary telah digunakan oleh pakar herba untuk meningkatkan daya ingatan, ia juga membantu dalam merawat sakit kepala dan peredaran miskin, dan merangkumi perangsang berkesan menghasilkan fungsi ingatan meningkat. Komponen-komponen dalam rosemary meningkatkan aliran darah yang lebih kukuh. Ia bukan sahaja meningkatkan fungsi otak, seperti yang dinyatakan sebelum ini, tetapi juga telah digunakan untuk merawat gangguan dicirikan oleh kelemahan peredaran darah seperti: tekanan darah tinggi dan rendah; vena varikos; lebam; dan keseleo.

Rosemary dikatakan melawan sel-sel tidak baik dan telah menunjukkan antikanser dan anti-tumor. Oleh kerana ia mempunyai antioksidan yang kuat, ia boleh mencegah kanser yang menyebabkan bahan kimia yang menyerang sel-sel, terutamanya dalam hati dan kawasan bronkial. Digambarkan sebagai cukup kuat untuk membunuh jangkitan bakteria, ia perlu dinyatakan ia tidak boleh sama sekali membuang bakteria dari saluran penghadaman. Walau bagaimanapun, rosemary telah terbukti untuk merawat sindrom kejutan toksik.

khasiat pokok rosemary 2

Menyemai Keratan Rosemary

Pokok rosemary adalah herba yang boleh ditanam di negara kita.  Ia tahan panas.  Daun rosemary enak dijadikan perisa terutamanya ketika memanggang ayam atau kambing.  Rakan-rakan boleh dapatkan serbuk rosemary dalam botol perisa, tapi rasanya tidak seenak herba yang segar yang ditanam sendiri.  Saya ada bekalkan keratan rosemary untuk disemai.

1. Lakukan aktiviti sebelah petang untuk elak panas tengahari di waktu tengahari. Sementara itu simpan keratan dalam plastik sanwic dan letakkan  peti sejuk tapi bukan ruang beku.

2. Isi tanah ke dalam bekas semaian. Lembapkan tanah semaian atau topsoil. Jika terlalu banyak tanah liat, campurkan sedikit pasir. Jangan biarkan air bertakung.

3. Siat atau gunting buang semua daun kira-kira 1 inci dari pangkal.

4. Dengan menggunakan kayu atau belakang pensel, buat cucuk tanah untuk membuat lubang kira-kira 4 cm (1.5 inci).

5. Masukkan (tanam) keratan dan kambus lubang dengan tanah yang ringan.

6. Biarkan bekas semaian di tempat redup tetapi ada angin (udara bebas bebas mengalir untuk elakkan keratan dijangkiti kulat. Tidak perlu siram. Semburkan air hanya jika tanah terlalu kering.

7. Selepas seminggu letakkan di tempat yang kena cahaya matahari secara terus (terang) selama 2 atau 3 jam sehari untuk kukuhkan semaian. (Lihat Ilustrasi 4)

8. Bila pokok dah kukuh, (2 minggu kemudian) letak di tempat yang kena cahaya matahari pagi (direct sunlight). Kurangkan siraman air.

9. Alih ke dalam pasu yang lebih besar bila akar memenuhi bekas semaian, biasanya 2 minggu kemudian. Gunakan tanah topsoil yang dicampur dengan pasir dan baja organik (pellet tinja ayam atau kambing).

10. Letak di tempat yang tidak terlindung yang memdapat cahaya sepenuhnya. Siram dengan air yang sedikit setiap 2 hari. 11. Apabila pokok dah rimbun, alih ke tanah atau ke dalam pasu yang besar. (Lihat Ilustrasi 5) Dari pengalaman saya, pokok rosemary akan mengeluarkan bunga selepas 6 bulan dialih ke tanah.  Bunganya yang berwarna ungu cerah sangat cantik.

2 comments

  1. Pingback: Rempah Ratus – Petua & Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *