Khasiat Pokok Dukung Anak

Nama Tempatan Dukung Anak
Nama Saintifik Phyllanthus Niruri
Nama Lain Kelek anak, meniran (Indonesia), Bhuaionla, kiranelligida(India)
Famili Eurphorbiacea

khasiat-pokok-dukung-anakArtikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Pokok Dukung Anak yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , .

Keterangan
Dikenali dengan nama meniran bagi masyarakat indonesia , tumbuhan ini termasuk dalam keluarga Eurphorbiaceae. Selalunya tumbuh di kawasan yang tanahnya agak keras, seperti di celah retakan simen. Juga boleh didapati di kawasan kebun-kebun sayur dan tanah terbiar. Daun pokok ini adalah dari jenis majmuk bipinat, daunnya kecil berwarna hijau yang agak gelap dan tersusun berselang seli dengan jarak lebih kurang 6-10mm. Ia adalah herba tahunan(annual) dengan ketinggian lebih kurang 30-60 cm. Ia mempunyai bunga yang berwarna putih kekuningan dan satu tangkai bunga mempunyai bunga-bunga kecil yang banyak . Terdapat dua jenis bunga iaitu bunga jantan dan betina. Kapsul bijinya sangat kecil, berpermukaan licin dan dari jenis 3-gonous. Kitaran dari satu biji ke biji yang berikutnya adalah 2 hingga 4 minggu. Dukung anak tumbuh di kawasan yang beriklim tropika seperti Malaysia, Indonesia,Thailand. Juga terdapat di China, India dan dalam kawasan antara Filipina dan cuba. Di kebanyakan tempat ia mendatangkan masalah kepada petani kerana selalunya tumbuh di kawasan pertanian dan dianggap rumpai yang sukar dikawal.

Kandungan Kimia

Chemical analysis of the phyllanthus has revealed that the herb encloses limonine, kaempferol, cymene, ascorbic acid (vitamin C), alkaloids, geranin, phyllanthin and bioflavonoids.

Khasiat Dan Kegunaan
Akar, daun, buah, jus dan keseluruhan tumbuhan ini mempunyai nilai perubatan. Perubatan ayurveda ia digunakan sebagai penghilang dahaga, bronchitis, kusta, anemia, penyakit kelenjar kencing, anuria dan asma. Boleh juga digunakan untuk mengubat penyakit berak berdarah (dysentery) yang kronik (mengikut kaedah perubatan unani dari India). Buahnya digunakan untuk mengubati luka, kerengsaan, penyakit kudis buta (scabies) dan kurap. Akarnya pula (yang masih segar) adalah penawar yang berkesan untuk penyakit kuning (jaundice) terutamanya pada bayi yang baru lahir. Daun yang telah dilumatkan dan dicampur dengan sedikit garam dapur boleh merawat jangkitan kudis buta(scabies). Jika tidak dicampur garam ia boleh ditampal pada luka dan lebam. Ia juga boleh digunakan untuk merawat bisa gigitan ular. Tumbuhan ini juga boleh digunakan sebagai tuba(racun) ikan. Kaedah perubatan ayurveda banyak menggunakan tumbuhan ini samaada dalam bentuk tumbuhan ini dikeringkan dan dijadikan serbuk atau terus menggunakan tumbuhan ini dalam bentuk tumbuhan segar. Walaupun masih sukar untuk menentukan apakah kandungan dalam tumbuhan ini yang menyebabkan ia mempunyai nilai perubatan yang tinggi, ada kajian yang menunjukkan ia memberikan kesan positif untuk mengubati penyakit hepaptitis B, dalam satu kajian, didapati 22 daripada 37, iaitu sebanyak 59% dari pembawa virus hepatitis B yang dirawat dengan persediaan herba dari tumbuhan ini selama sebulan telah kehilangan antigen hepatitis B setelah di uji selepas 15 hingga 20 hari selepas rawatan selesai. Jika menggunakan rawatan biasa hanya 4% dari pembawa akan kehilangan antigen untuk tempoh yang sama. Persediaan herba ini hendaklah di amalkan selama sebulan atau lebih untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Jika digunakan secara biasa, tiada kesan sampingan didapati setakat ini. Namun anda dinasihatkan mendapatkan pandangan doktor sebelum memulakan rawatan. Walaupun ia membantu mengurangkan jumlah virus hepaptitis B yang dijumpai didalam darah, ia masih tidak dapat menghilangkan kesemuanya, jadi ia bukanlah penawar kepada penyakit ini, namun mengambilannya dapat mengurangkan dan mengawal pertumbuhan dan pertambahan virus hepatitis B. Kajian lanjut masih dijalankan oleh para saintis mengenai kegunaan dukung anak untuk merawat hepatitis B.

Apa kegunaan pokok Dukung Anak?

Perlindungan Hati
Herba in lazimnya digunakan untuk merawat jaundis (sakit kuning) dan hepatitis. Di China dan India, kajian untuk menilai kesan pelindungnya terhadap hati dibuat dengan mengenakan haiwan makmal kepada toksin hati (bahan yang meracuni hati) seperti alkohol dan parasetamol. Dalam setiap kes, kesan pelindung telah terbukti. Keputusan ini menyerupai kesan pelindung hati yang terhasil oleh sejenis herba tempatan lain, iaitu Hempedu Bumi (Andrographis paniculata).

Anti-Hepatitis B
Pada lewat 1980-an, kalangan penyelidik dan pengamal perubatan herba telah amat terangsang berikutan ujian yang berjaya terhadap herba ini dalam menentang virus Hepatitis B, virus yang menyebabkan sejenis jangkitan beransur-ansur yang dikaitkan dengan barah hati dan dianggarkan dihidapi oleh sekitar 300 hingga 500 juta orang di seluruh dunia. Manakala sains masih sedang mencari-cari suatu rawatan yang mampu melumpuhkan virus ini dan mencegahnya daripada merebak, beberapa kajian terhadap Dukung Anak telah menunjukkan kesan antivirus yang memberangsangkan dalam menentang Hepatitis B. Namun begitu, ujian selanjutnya di tempat lain menghasilkan keputusan yang bertentangan tanpa sebarang perubahan dilihat. Perbezaan-perbezaan ini mungkin di sebabkan oleh kelainan aras kandungan bahan aktif dalam contoh-contoh yang digunakan. Dalam semua ujian ini, para penyelidik tidak mendapati sebarang kesan sampingan atau tindak balas negatif dan merumuskan bahawa herba ini selamat dan tak toksik. Sekiranya digunakan secara bergandingan dengan herba lain, Dukung Anak sekurang-kurangnya menawarkan satu rawatan alternatif yang berpotensi untuk merawat Hepatitis B.
Batu karang (batu buah pinggang dan batu hempedu)

Di Amerika Selatan, Dukung Anak merupakan penawar yang digunakan dengan paling meluas untuk merawat masalah batu karang, baik batu buah pinggang mahupun batu hempedu, sehingga ia digelar oleh masyarakat tempatan sebagai “Penghancur Batu”. Dalam satu kajian klinikal pada tahun 1999 (Campos, A. H. dan rakan-rakan), pati Phyllanthus Niruri telah menunjukkan kesan perencat tak berkait kepekatan yang ampuh dan berkesan terhadap pembentukan hablur kalsium oksalat (ketulan bahan bina yang menghasilkan kebanyakan batu buah pinggang). Ini boleh menjelaskan penggunaannya dalam kaedah perubatan tradisional untuk mencegah pembentukan batu buah pinggang. Herba ini dipercayai memiliki sifat-sifat unik sebagai bahan antikejang dan pengendur otot khusus bagi saluran kencing dan saluran hempedu yang, mengikut tekaan para penyelidik, memudahkan penyingkiran batu buah pinggang, batu pepundi kencing dan batu hempedu.

Antivirus
Penyelidikan terbaru terhadap Phyllanthus Niruri menunjukkan bahawa aktiviti antivirusnya merangkumi ‘virus kurang imun manusia’ (human immunodeficiency virus) atau HIV, iaitu virus yang menyebabkan penyakit AIDS. Sekumpulan penyelidik Jepun menemukan sifat-sifat perencat virus HIV-1 pada tahun 1992 dengan satu pati ringkas daripada pokok ini. Pusat Penyelidikan Farmaseutik Bristol- Myers Squibb telah mengasingkan sekurang-kurangnya satu daripada juzuk (kandungan) pada pokok ini yang menyumbangkan kepada aktiviti ini – iaitu sebatian unik yang mereka namakan “niruriside”.pokok dukun anak 3
Manakala dianggarkan bahawa waktu yang lama lagi masih perlu dilalui sebelum herba ini diambil masuk ke dalam senarai dadah farmaseutik piawai, ia kini digunakan oleh para pengamal perubatan herba dan kesihatan alamiah di serata dunia dalam pelbagai rumusan untuk masalah-masalah tersebut di atas. Bagaimanapun, dalam bidang perubatan pencegahanlah barangkali herba seperti Phyllanthus Niruri digunakan secara paling meluas. Keperluan ini kini menjadi sekian menyerlah dalam menghadapi ancaman semakin membesar daripada pelbagai penyakit virus yang kita tidak mempunyai sebarang rawatan ortodoks untuk menentangnya. Paling utama, herba ini tidak toksik dan bila digunakan secara bergandingan dengan herba lain, membantu meningkatkan sistem pertahanan tubuh kita terhadap ketoksikan (keracunan) dan penyakit.

Penanaman

Dukun anak dibiak mengunakan biji benih. Penyemaian boleh dilakukan dengan mengunakan dulang menyemai stirofon. Anak benih yang bercambah sedia untuk dipindahkan ke dulang penanaman selepas 7 hari kemudian. Ketinggian anak benih pada masa ini dalam lingkungan 10-15mm.

Sumber : http://www.herbs2000.com/

Uses

The numerous species of the phyllanthus are used for an assortment of purposes. One of the species, P. acidus, bears pale yellow and green fruits which are used to prepare preserves. On the other hand, the leaves and barks of another species, P. emblica, also known as ‘amla‘ or the Indian gooseberry enclose tannin and are useful for tanning and dyeing purposes. People in India used the dried fruits of P. ernblica to prepare ink, detergents as well as hair dyes. In addition, the fresh fruits of this species of phyllanthus, which have rich content of vitamin C, are also used in beverages and candies. It may, however, be noted that the plants belonging to the phyllanthus family are in no way related to what the Europeans know as gooseberry.

Even Ayurvedic medicine, the ancient Indian herbal medical stream, has used several phyllanthus species for over 2,000 years. In effect, a number of species belonging to the phyllanthus family have been traditionally used to treat health conditions, such as dysentery, jaundice, diabetes, infections of the urinary tract as well as skin ulcers. The main elements enclosed by phyllanthus include alkaloids, lignans and bioflavonoids. In effect, it has been found that these constituents basically work on the liver and this corroborates the traditional use of the herb in treating jaundice. American scientist Baruch Blumberg, who won the Nobel Prize winner for Physiology in 1976, was attracted to the therapeutic properties of phyllanthus amarus. Blumberg and other scientists examined the uses of this species in preventing hepatitis B and invented a vaccine. More recently, Indian doctors and scientists too have developed a medication, which has been found to clear the body of hepatitis in numerous instances. Precisely speaking, phyllanthus slows down or restricts the development of cancer cells in the liver. In addition, this herb also possesses the potential to be an effective diuretic, hypotensive and hypoglycemic medications for treating diabetes.

Phyllanthus niruri has an extended history in herbal medicine systems across the world. The entire herb as well as its aerial parts are used in several medications, primarily biliary (pertaining to the bile duct) and urinary. Some instances of the remedial use of this herb includes gallbladder and kidney stones, colds, hepatitis, flu, tuberculosis as well as a number of different viral infections. It has been proved that phyllanthus niruri is effective in treating liver ailments, such as liver cancer and jaundice. Occasionally, phyllanthus niruri is also recommended for treating bacterial infections, including prostatitis (inflammation of the prostate gland), cystitis (inflammation of the urinary bladder), and venereal disease (ailments originating from sexual intercourse) as well as infections of the urinary tract. In addition, this herb is useful in assisting in lessening symptoms of anemia, diabetes and hypertension (high blood pressure).

Phyllanthus niruri is a familiar and extensively used herbal remedy that is known to possess analgesic (palliative), diuretic, stomachic, febrifugal, antispasmodic and cell protective properties. In addition, phyllanthus has the aptitude to facilitate in lessening the amount of hepatitis virus B present in the patient’s blood stream. This herb is known to work by obstructing the DNA polymerase – an enzyme necessary for the hepatitis virus for replication/ reproduction. It may be noted that a species of this family, Phyllanthus urinaria is more effectual compared to the species Phyllanthus amarus.

Significantly enough, juice extracted from the whole phyllanthus plant is used for therapeutic purpose. A paste prepared with the leaves of the herb is applied topically to heal skin disorders, ulcers and wounds. To treat fractures, a pulp of the leaves is blended with salt and applied externally – this is known to facilitate the healing process. Similarly, the juice extracted from the roots of the plant is blended with sugar and used to treat eye ailments.

Medications prepared with the herb are also used internally and they have been found to be helpful in treating health conditions, such as constipation, loss of appetite, hyperacidity as well as excessive thirst. Taking the herb internally also helps to alleviate dysentery and diarrhea. A decoction prepared with phyllanthus has been found to enhance the functioning of the liver and is also used as a blood purifier in hepato-splenomegaly commonly called HSM – a medical condition wherein both the liver and the spleen enlarge simultaneously. This herb works by soothing the ‘pitta’.

Phyllanthus is also a beneficial herbal medication for women. The seeds of phyllanthus are used to effectively treat women’s health problems, such as leucorrhea (discharge of white mucus substances from the vagina, which is usually a sign of an infection) and menorrhagia (too much menstrual discharge). In addition, the seeds of this plant are also beneficial for people suffering from chronic fever, urinary ailments and diabetes. Women suffering from menorrhagia may find relief when the fresh juice of the whole phyllanthus plant is ingested along with ghee. Taking a blend of phyllanthus, cinnamon, cardamom and amalaki powders is helpful in treating diabetes. Excessive thirst caused by the damage of the ‘pitta’ may be cured by taking a decoction of the phyllanthus in milk. In addition, this herb is also used as a common health tonic to cure physical weakness. This herb has a gentle diuretic activity and, hence, it is useful when used as an add-on medicine to treat dysuria (problematic or painful urination).

The other remedial uses of phyllanthus include prevention of ulcers, swellings, dyspepsia (indigestion), sores, ophthalmia (inflammation of the eye) as well as chronic dysentery. The whole phyllanthus plant is beneficial for treating dropsy (also known as edema), gonorrhea (an infectious inflammation of the vagina caused by the gonococcus) and different genito-urinary diseases of the same type. A poultice prepared with the leaves of the herb and mixed with salt helps to heal itching and other skin diseases.

Habitat and cultivation

Plants belonging to the genus phyllanthus are native to the central and southern regions of India and over the centuries they have been naturalized in many parts of the world. Currently, the herb is also grown in countries like China, the Philippines, Nigeria, Cuba and Guam.

Usual dosage

Following researches, it has been established that the standard dosage of powdered form of phyllanthus should be taken in amounts ranging between 900 mg and 2,700 mg daily for a period of three months.

Side effects and cautions

Herbal medications prepared with phyllanthus are safe and there has been no report of any side effect of using this medication. However, it is essential to use the herb as recommended.

3 comments

  1. Yahaya Merican Reply

    Thank you for the info. Hope others will try this natural herbs for the ailments for many diseases.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *