Khasiat Herba Tutup Bumi

Klasifikasi :

Nama Tempatan: Tutup bumi
Nama Saintifik: Andrographis Paniculata
Nama Lain :  Tutup bumi rimba, Tapak sulaiman, Tapak tangan, Tapak Leman, Tapak gajah, Meroyan Punai Tanah, Punai Tunggal, Punai Tanah, Elephant’s foot, Solomon’s seal, Prickly leaved(Inggris), Do mairuu lom, kee fain ok khuun (Thailand), Yaanaichhuvadi (India), Dila-dila, tabatabakohan (Filipina), Tapak tangan,talpak lana, tampak liman (Madura), Tutup bumi (Sumatera)
Famili :
Lokasi dijumpai: Malaysia, Thailand,India,Indonesia


Khasiat Herba Tutup Bumi

 

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Herba Tutup Bumi yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , , , , , , , .

Pengenalan

khasiat pokok tutup bumiTutup bumi rimba, Tapak sulaiman, Tapak tangan, Tapak Leman, Tapak gajah, Meroyan Punai Tanah, Punai Tunggal, Punai Tanah, Elephant’s foot, Solomon’s seal, Prickly leaved(Inggris), Do mairuu lom, kee fain ok khuun (Thailand), Yaanaichhuvadi (India), Dila-dila, tabatabakohan (Filipina), Tapak tangan,talpak lana, tampak liman (Madura), Tutup bumi (Sumatera)

Tumbuhan ini boleh tumbuh sehingga mencapai ketinggian 1.8m – 3.7m tinggi. Merupakan tumbuhan ‘dioecious’ di mana tumbuhan jantan dan betina boleh dibezakan dengan mudah. Pokok betina mempunyai ‘pistillate’ (bahagian bunga yang mempunyai ovari bunga). Bunganya mempunyai warna yang pelbagai iaitu dari warna ungu ke warna merah cerah dan bunganya tumbuh berjuntai.

 

Khasiat

khasiat pokok tutup bumi 1Di Malaysia, Tutup bumi diminum untuk faedah diuretik, untuk menurunkan panas badan (febrifuge) dan untuk sebagai ubat cacing (anthelmintic), juga digunakan secara luaran sebagai tuam untuk sakit perut dan aduan – aduan lain. Rebusan dari daun atau akar digunakan sebagai tonik menghapus cacing gelang dan merawat batuk dan penyakit kelamin (venereal diseases). Akar dan daunnya diguna-pakai selepas bersalin sebagai ubat pelindung. Air rebusan dari akar segar dan sirih diberi untuk meredakan muntah manakala daunnya disyorkan untuk merawat bengkakbengkak (dropsy).

Akar tumbuhan ini digunakan untuk demam dan untuk menahan muntah.

Daun digunakan dalam Piles (Kesakitan disebabkan oleh vena bengkak pada atau di dalam gulongan kedutan otot yang mengelilingi pembukaan (sphincter) dubur). Daun Lebam direbus dalam minyak kelapa digunakan untuk ulser dan ekzema.
Bunganya memiliki sifat afrodisiak, tonik dan expectorant (Mengeluarkan (kahak atau lendir) dari paru-paru melalui mulut); merawat biliousness (Keresahan gastrik yang disebabkan oleh gangguan pundi hati atau hempedu), masalah hati dan batuk.

khasiat pokok tutup bumi 3

 • Di Indo-China, Thailand, Indonesia dan Filipina. Tumbuhan ini digunakan sebagai diuretik dan meredahkan demam. Akarnya, ditumbuk untuk jus nya atau direbus;
 • Di Indonesia digunakan sebagai ubat penyakit keputihan (leucorrhea), kurang darah (anemia) bagi wanita dan kanak-kanak, disentri, amandel, demam, influensa, cacar air, kesakitan semasa haid, radang tenggorok, peradangan ginjal dan batuk.
 • Di Filipina, Air rebusan atau rendaman (infusion) akar dan daun digunakan sebagai pelembab kulit (emollient), sebagai ubat cirit-birit, disentri, penyakit paru-paru, kudis gatal (scabies), pelepasan urethral dan untuk memudahkan kencing (anuria) dan pengeluaran lendir dari alat kelamin (belnnorrhea).
 • Di Indo-China, rebusan dari tumbuhan ini digunakan sebagai diuretik, tonik, pengeluar peluh (diaphoretic), sebagai agen penggalak haid (emmenagogue), dan diambil secara dalaman untuk gangguan pencernaan, demam berulang kali dan ketidak tetapan haid.
 • Dalam perubatan tradisional Cina, tumbuhan ini digunakan untuk merawat konjunktivitis, wabak ensefalitis B (epidemic encephalitis B) , Lendir dalam paru-paru (pertussis), hepatitis akut, sirosis (cirrhosis), ascitis, hepatitis akut dan kronik, penyakit kulit (ferunculosis) dan radang kulit (eczema).
 • Orang Taiwan menggunakan akar ini untuk melegakan sakit dada. Ubat ‘Teng-Khia-U’ dari Taiwan adalah ubat terdiri daripada keseluruhan tumbuhan Tutup bumi Elephantopus scaber, E. Mollis dan Pseudoelephantopus spicatus. Telah terbukti ekstrak air dari tiga tumbuhan ini mempunyai kesan perlindungan kepada hati dari kesan karbon tetraklorida (CC14) penyebab kerosakan hati akut.
 • Di India, air rebusan akar digunakan dalam merawat penyakit cecair yang keluar dari kemaluan (urethral discharges), cirit-birit, disentri, kesakitan membuang air kecil (dysuria) dan sebagai tonik untuk jantung.
 • Di Seri Langka, pepejal yang disediakan daripada daun tumbuhan Tutup bumi, air dan madu digunakan untuk merawat penyakit kuku dan lukaluka yang disebabkan oleh gigitan haiwan liar.
 • Di Madagascar, ia dianggap diuretik dan menyejukkan dan di Hindia Barat sebagai tonik, pengeluar peluh (diaphoretic), dan sebagai penggalak haid (emmenagogue) dan diberikan untuk gangguan pencernaan berserta pedih ulu hati dan mual (dyspepsia), demam tidak menentu dan tekanan perasaan disebabkan haid (menstrual derangements).
 • Tumbuhan ini juga digunakan secara tradisional di Brazil untuk mengeluarkan batu karang.
 • Bagi masyarakat Cina di Malaysia, herba ini digunakan untuk merawat sakit tulang belakang di mana urat-urat dan saraf-saraf dapat diperkuatkan selepas mengalami kecederaan. Caranya adalah dengan mengukusnya dengan ayam betina tua tanpa kulit selama 4 jam dan di minum sebagai sup, lebih pekat, lebih mujarab.
 • Di Thailand daun tutup bumi digunakan untuk mencegah kehamilan, melancarkan air kencing dan afrodisiak. Daun dan akarnya digunakan untuk meningkat stamina.

Tip-tip Pengunaan.

khasiat pokok tutup bumi 4A. Selsema dan Sakit Tekak
1. Ambil kesemua bahagian tanaman tutup bumi dan bersihkannya.

 

Tutup Bumi (Elephantopus Scaber) 2 – dinesh_valke@Flickr

2. Setelah bersih, rebuskan ia hingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, biarkan seketika air rebusan tersebut.
4. Kemudian, tapiskannya ke dalam gelas dan minumlah secara perlahan-lahan.
B. Anemia (Wanita dan Kanak-Kanak)
1. Ambil bahagian akar tutup bumi sahaja.
2. Bersihkan akar tersebut dan rebuskan sampai ia mendidih.
3. Kemudian biarkan air rebusan tadi suam, tapiskan ia dan minumlah dengan perlahan.

 

1. Ambil beberapa helai daun tutup bumi.
2. Bersihkannya dan salai(layur) daun tersebut di atas api.
3. Akhir sekali, gosokkanlah daun tersebut pada bahagian leher anda.

 

D. Haid Tidak Teratur
1. Ambil hanya bahagian batang dan daun tutup bumi saja.
2. Bersihkannya dan rebus bahagian tersebut sampai mendidih.
3. Seperti biasa, lepas dah mendidih biarkan ia seketika.
4. Setelah agak-agak suam, barulah anda tapis air rebusan tadi ke dalam gelas dan minumlah ia perlahan-lahan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *