Khasiat Buah Pinang

Info dan khasiat Buah PinangPengenalan Pokok Pinang atau nama sainstifiknya Areca Catechu dari keluarga Palmae. Kandungan Alkaloid di dalam buah pinang sebenarnya mempunyai kesan perangsang dan digunakan secara meluas di dalam bidang perubatan. Alkaloid adalah salah satu daripada sekumpulan pelbagai bahan bernitrogen yang dihasilkan oleh tumbuh tumbuhan dan mempunyai kesan yang amat kuat ke atas fungsi tubuh kita ia

khasiat Buah Pinang

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang khasiat Buah Pinang yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , , , , .

Pengenalan

Pokok Pinang atau nama sainstifiknya Areca Catechu dari keluarga Palmae. Kandungan Alkaloid di dalam buah pinang sebenarnya mempunyai kesan perangsang dan digunakan secara meluas di dalam bidang perubatan. Alkaloid adalah salah satu daripada sekumpulan pelbagai bahan bernitrogen yang dihasilkan oleh tumbuh tumbuhan dan mempunyai kesan yang amat kuat ke atas fungsi tubuh kita ia bertindak sebagai pembunuh parasit dan cacing dalam badan, kesemua ubat cacing di farmasi ada kandungan alkaloid dari buah pinang ini.

Akar pinang selalunya digunakan untuk merawat panas badan dan pening kepala di samping boleh menghilangkan mengantuk. Air rebusan dari buah pinang juga boleh digunakan utk meredakan senggugut, cirit-birit dan sakit perut ianya juga boleh bertindak sebagai julap, selain dari itu buah pinang juga amat mujarab utk mengubati luka dan bisul caranya bakar dahulu buah pinang tua yg kering kemudian ditumbuk lumat sebelum ditampal pada luka dan bisul, serbuk tersebut juga boleh digunakan bagi tujuan pemutihan gigi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Khasiat

Dalam perubatan pinang digunakan sebagai diuretik, pencernaan, anthelmintic, astringen, dan cardiotonic. Kacang digunakan dalam Perubatan Tradisional Cina untuk merawat cirit-birit, tekanan darah rendah, kadar jantung yang perlahan dan masalah usus yang lain. Daun tumbuhan ini dimakan di Kemboja sebagai teh untuk merawat sakit pinggang dan bronkitis. Mereka menggunakan akar untuk penyakit hati dan buah-buahan bersama-sama dengan candu untuk rawatan masalah usus. A. catechu digunakan sebagai abortifacient di Malaysia, dan pucuk muda dan bunga dimakan sebagai makanan (Voogelbreinder 2009, 87).

Ini buah pinang boleh menyebabkan gigi berwarna hitam dan gusi untuk mereka yang mengunyah kerap, walaupun ia adalah baik untuk mengekalkan saluran penghadaman yang sihat, terutamanya di kawasanpenyakit ditunggang. Walau bagaimanapun, ia telah dicadangkan bahawa pinang adalah karsinogen, walaupun ini mungkin disebabkan oleh tambahan moden bersama produk tembakau. Pinang juga boleh menyebabkan bronchoconstriction, dan harus dielakkan oleh pesakit asma (Voogelbreinder 2009, 87).

Pinang adalah merangsang dan boleh dibandingkan dengan dos amphetamine ringan. Terdapat juga selera menekan kesan. Buah pinang mempunyai rasa pedas, dan dalam jumlah yang besar air liur biasanya dihasilkan ketika mengunyah mereka. Berlebihan buah pinang boleh menyebabkan rasa mabuk, sawan, cirit-birit, pening, atau muntah-muntah. Selepas bertahun-tahun penggunaan harian, chewers sirih jangka panjang akhirnya akan membangunkan kesan hitam merah tersendiri dari mulut, gigi, dan gusi (Voogelbreinder 2009, 87).

Selain dimakan sahaja untuk ciri-ciri perangsang mereka, pinang boleh digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain, apabila pengalaman yang lebih bertenaga dikehendaki. A buah pinang dan campuran cendawan psikoaktif amat bernilai cuba. Apabila anda merasa cendawan mula bermula, mengunyah buah pinang dan kapur seperti yang dinyatakan di atas.

khasiat pokok pinang 4

Keluar Darah Berlebihan
Air rebusan biji pinang juga digunakan untuk mengatasi penyakit seperti haid dengan darah berlebihan, hidung berdarah (mimisan), bisul, kudis dan mencret.

Sakit pinggang Ambil beberapa helai daun pinang. Tumbuk daun tersebut dan panaskan. Daun pinang yang tenah ditumbuk ditampalkn di tempat yang sakit.

Kudis Parut satu biji buah pinang. Campur dengan 1/4 camca teh kapur sirih dan air secukupnya. Sapu di bagian yang sakit.

DifteriSiapkan dua biji buah pinang kemudian rebus dalam dua gelas air. Tunggu sampai tersisa menjadi 1 1/2 gelas. Tambahkan satu sendok makan madu dan aduk rata. Minum perlahan-lahan untuk menyembuhkan difteri.

Mengecilkan Rahim Biji pinang muda digunakan kaum wanita untuk mengecilkan rahim setelah melahirkan. Caranya masak buah pinang muda lalu airnya diminum hingga rahim kembali ke bentuk normal.

khasiat pokok pinang 3
Rabun Mata Untuk mengobati rabun mata. Cukup dengan langsung dikunyah dan airnya ditelan.

Meningkatkan gairah Meningkatkan gairah seks kaum lelaki. Khasiat ini di ketahui karena di dalam pinang terkandung arekolin. Ambil satu biji buah pinang yang belum mengeras. Potong kecil-kecil kemudian kunyah dan makan. Cara lain, ambil satu biji buah pinang kemudian hancurkan dan rebus dalam dua gelas air. Tunggu sampai menjadi satu gelas. Keduanya memiliki khasiat yang sama.

Mengobati luka kulit. Caranya, daging buah pinang yang masih muda ditumbuk hingga halus, lalu ditempelkan pada bagian tubuh yang terluka.

Ubat cacing Siapkan seperempat potong buah pinang, setengah jari rimpang temulawak, dan setengah jari rimpang kunyit. Semua bahan tersebut direbus kemudian disaring. Minum air hasil saringan tersebut untuk mengatasi cacingan.

Menguatkan gigi dan gusiAmbil beberapa biji buah pinang. Iris menjadi beberapa bagian, kemudian kunyah irisan tersebut.

Mengubati telinga bernanah. Caranya, ambil akar buah pinang muda secukupnya, tumbuk halus, peras airnya. Bersihkan terlebih dahulu telinga anak yang sakit dengan kapas, setelah itu tetesi dengan air perasan pinang di bagian telinga yang sakit sebanyak 3 tetes. Sumbat telinga dengan kapas agar air tetesan tidak mengalir keluar. Lakukan setiap hari secara rutin hingga sembuh.

Sumber : http://www.khasiatherba.com/ubat/khasiat-buah-pinang.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *