BUAH KULIM

Apa Itu Buah Kulim?

Buah Kulim adalah sejenis buah yang paling jarang ditemui. Ia hanya terdapat di dalam hutan dan dipercayai ia mula-mula dijumpai di Kulim, Kedah. Sempena dengan penemuan itulah, buah ini disebut sebagai buah kulim. Ia juga disebut sebagai Bawang Hutan (Jungle Garlic) oleh orang peribumi. Namun, nama saintifiknya adalah Scorodocarpus Borneensis Becc. 

   
   

Ia bersaiz antara sebesar buah pinang dan sebesar penumbuk orang dewasa. Ia mempunyai lapisan luar bertempurung dan isirung yang padu didalamnya. Bau isinya seperti bau bawang putih, malah lebih menyengat daripada bawang putih.

 

   
 
Orang peribumi menggunakan buah ini sebagai perasa di dalam masakan mereka dan kulitnya dijadikan sebagai bahan unik dalam memanggil ikan masuk ke dalam bubu (sejenis perangkap ikan).
   
   
 
Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutanMalaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain.  Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian.
Pokok Kulim merupakan pokok malar hijau bersaiz serdahana hingga saiz besar. Mempunyai ketinggian antara 40 hingga 60 meter. Garis pusat pokok kulim adalah antara 80 cm hingga 150 cm.
Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam. Buahnya boleh di makan dan kadang-kala digunakan sebagai pengganti bawang putih. Buah dan rebusan kulit kadang kala digunakan bagi merawat keracunan “”antiaris”” (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.
Kayu pokok kulim digunakan bagi pembinaan serdahana berat hingga berat dikawasan terlindung (contoh: alang, tiang, pintu, rangka tingkap dan lantai), pembinaan jambatan, pasak di kawasan air masin (dengan kulit dikekalkan), lunas kapal, tiang lombong, tiang eletrik, perkakasan ladang, dan lapik landasan kereta api sementara.
Pokok kulim memiliki pertumbuhan yang perlahan. Di Semenanjung Malaysia, pertumbuhan tahunan keratan rentas (diameter) adalah antara 0.2 – 0.3 cm sahaja. Pokok terbesar di Semenanjung Malaysia yang berusia 30 – 33 tahun berukuran keratan rentas antara 18 – 29 cm dan setinggi 18 – 21 m. Pokok Kulim menghasilkan kayu keras berat serdahana hingga berat dengan kepadatan isipadu 645 – 1080 kg/m pada kandungan kelembapan 15%.

Ubat buah pinggang

isi buah rebus , minum @ isi buah mesin masuk kapsul

KHASIAT KAPSUL BUAH KULIM

PETUA LAMA YANG TELAH BANYAK MEMBANTU RAMAI PESAKIT.

Pokok Kulim adalah sejenis pokok hutan yang amat sukar untuk ditemui. Ia hanya terdapat di dalam hutan belantara di Selatan Thailand, Borneo dan Semenanjung Malaysia. Ia mengeluarkan buah secara bermusim, menjadikan pengeluaran produk berasaskan buah kulim ini sangat terhad. Pengamal perubatan tradisional percaya buah kulim ini sangat berkhasiat dalam menaiktaraf kesihatan individu yang bermasalah.

Antara khasiat KAPSUL BUAH KULIM:

1. Membuang toksin dan mencuci darah secara semulajadi. Darah akan menjadi lebih cair dan cantik.
2. Sangat berkesan bagi mengawal kencing manis, darah tinggi, gout, menghilangkan buasir dan jerawat.
3. Membantu pesakit buah pinggang dalam menurunkan index kekotoran darah (creatinine).
4. Menghakis kolesterol supaya darah berjalan dengan lancar disepanjang arteri darah.
5. Mampu menghilangkan bisa-bisa badan yang berpunca dari darah yang kotor.
6. Menambah tenaga untuk bekerja seharian tanpa ada rasa keletihan.
7. Membantu mencuci usus, menanggalkan kerak dan lemak disekeliling usus supaya usus anda menjadi bersih dan sihat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *