Khasiat Buah Peria

Info dan Khasiat Buah Peria

Pengenalan Alam: Tumbuhan Divisi: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Order: Cucurbitales Famili: ucurbitaceae Genus: Momordica Spesies: M. charantia NAMA LAIN: Kyethinkhathee (Burma), karela, kerela, titakerala (Hindi), paria, pare atau ayam pare (Indonesia / jawa), nigauri, nigaiuri, tsurureishi (Jepun), pavaaki, paakhar kaai (Tamil), mướpđang, kho qua (Vitnam), maha, mara, phakha (Thai), kugua (labu pahit) dalam bahasa Cina, bitter melon

Khasiat Buah Peria

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Buah Peria yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , .

Pengenalan

Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Famili: ucurbitaceae
Genus: Momordica
Spesies: M. charantia

khasiat buah peria 1

NAMA LAIN:

Kyethinkhathee (Burma), karela, kerela, titakerala (Hindi), paria, pare atau ayam pare (Indonesia / jawa), nigauri, nigaiuri, tsurureishi (Jepun), pavaaki, paakhar kaai (Tamil), mướpđang, kho qua (Vitnam), maha, mara, phakha (Thai), kugua (labu pahit) dalam bahasa Cina, bitter melon atau bitter guard (Inggeris)

Peria atau nama sainsnya Momordica charantia  adalah sejenis sayuran pahit. Di pasar biasanya terdapat dua jenis secara Am. Ada yang  panjang berwarna hijau muda dan ada yang bersaiz kecil digelar ‘peria katak’ berwarna hijau tua. Pokok peria mudah didapati  di negara-negara beriklim panas dan khatulistiwa seperti India, Indonesia,  Sri Lanka, Malaysia dan Filipina. \

khasiat buah peria

Khasiat

Sejak zaman purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis. Pakar perubatan tradisional China telah menggunakan peria untuk merawat asma dan masalah haid yang terlewat. Doktor dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plantinsulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.

Kaedah yang paling mudah untuk merawat penyakit ini ialah dengan meminum jus yang diambil daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi. Bijinya yang dihancurkan boleh dicampurkan ke dalam makanan. Sekiranya tidak mahu meminum jusnya, penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusan beberapa potong peria ataupun menggunakannya dalam bentuk serbuk.

Daunnya pula sangat berkesan untuk merawat buasir. Caranya ialah dengan mencampurkan jus yang boleh diperolehi daripada daunnya ke dalam segelas susu. Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ke tempat buasir.

Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi sedikit dalam jangkamasa empat ke enam bulan. Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengambilan alkohol.

Walaupun peria tidak di minati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manfaat kepada orang yang mengemarinya. Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak. Di India, biji daripada buahnya yang telah di masak ranum pula di jadikan sebagai bahan perasa.

Hakikatnya sekarang banyak syarikat pengeluar produk herba dan kesihatan menggunakan ekstrak peria dalam ramuan produk mereka semata-mata untuk mendapat khasiat dan manfaat peria ini. Ini termasuklah menjadikannya sebagai jus untuk minuman, uncang campuran dengan teh untuk minuman dan juga pil atau pun tablet untuk ditelan sebagai ubatan herba.

khasiat buah peria 2

Kaedah Penanaman
Penyediaan batas
Tanah diolah , digemburkan dan dibentukkkan untuk membuat batas. Ini akan menggemburkan tanah dan membekalkan udara ke dalam tanah yang telah dironggakan.
Tanah ditaburkan dan campurkan dengan tanah kompos agar sumber nutrien semulajadi dapat dibekalkan. Jika suka menanam tanaman dalam pasu besar, gunakan tanah kompos sepenuhnya dalam pasu tersebut.
Menyemai biji benih
Biji benih peria tadi direndamkan dalam air selama 6 jam.
Kemudian benih ditanam ke dalam lubang sedalam 5cm (2 inci).
Bagi tanaman  di atas batas, jarakkan benih kira-kira 50cm (20inci).
Susulannnya  benih tadi hendaklah sentiasa disiram setiap hari.
Benih akan bercambah dalam masa 3 hingga 4 hari kemudian.
Tiang/kayu pancang
Apabila anak pokok peria mengeluarkan sulur paut, iaitu bersedia untuk memanjat.
Kayu pancang disediakan dan diikatkan  pukat atau ikat tali seakan-akan bentuk pukat untuk membantu pokok peria memanjat dan memdapatkan cahaya matahari.
Pembajaan
Pokok peria lebih sesuai dibajakan  menggunakan baja organik selepas 5 minggu. Baja kimia boleh digunakan.
Merumput
Rumput rumpai yang tumbuh berdekatan dengan pangkal pokok untuk mengelakkan persaingan merebut nutrien.
Berbunga dan berbuah
Pokok peria akan berbunga selepas 40 hari disemai. Terdapat dua jenis bunga. Bunga betina mempunyai putik buah dipangkalnya.Kemudian kelihatan putik buah hasil pendebungan oleh serangga seperti lebah.
Buah peria amat sesuai dipetik ketika kulitnya berkilau sebelum ia masak.
Penyakit
Lalat buah suka bertelur dalam buah. Ini menyebabkan buah berulat. Lalat buah adalah musuh utama dalam tanaman buah peria.

Kaedah kawalan adalah  balutkan  buah dengan kertas.Selain ada menggunakan perangkap mengunakan sejenis bauan wangi untuk membunuh lalat buah.

Sumber Rujukan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *