Gam Arab

ga3

gamArabga7

Gam Arab – kapsul 60 biji

Gam Arab

Terdapat banyak nama panggilan untuk gam arab ni sebenarnya antaranya:ga5

Luban / Lubanah / Kemenyan Arab / Kemenyan Putih / Frankincense / Olibanum / Gum Arabic / Al Manna / Acacia

panggilan dia pun banyak..khasiat dia lagi lah banyak, sehinggakan nama dan kebaikannya disebut di dalam kitab-kitab lama.

Gum Arabic ada 2 jenis,

  1. Acacia Senegal dan
  2. Acacia Seyal.

Acacia Senegal adalah jenis Gum Arabic yang terbaik berbanding Acacia Seyal. Ia juga kadangkala dipanggil Gum Acacia.

+++++++++++++++++++

Turunnya Makanan Manna Dan Salwa Dari Langit Bagi Bani Israil

Bani Israil adalah suatu bangsa yang telah banyak Allah berikan kenikmatan kepada mereka. Salah satunya adalah banyak Nabi dan ga6Rasul yang diutus untuk membimbing mereka. Akan tetapi mereka tidak banyak bersyukur, membangkang sampai pada tahap membunuh para Nabi.

Allah berfirman mengenai Bani Israil,

إِسْرَائِيلَ اذْكُرُواْ نِعْمَتِيَ الَّتِي أَنْعَمْتُ عَلَيْكُمْ وَأَنِّي فَضَّلْتُكُمْ عَلَى الْعَالَمِينَ,

“Wahai Bani Israil ingatlah nikmat-nikmat-Ku yang telah kuberikan pada kalian dan Aku lebihkan kalian di atas seluruh alam” (AL-Baqarah: 47)

Berbagai macam mukjizat para nabi mereka lihat dan mereka rasakan akan tetapi hati mereka masih saja keras dan tidak yakin mengenai perintah Rabb mereka. Mereka diberi rezeki manna dan salwa
Suatu ketika mereka kelaparan, maka mereka diberikan nikmat oleh Allah Ta’ala, yaitu diturunkan dan diberi rezeki kepada mereka berupa makanan yang disebutkan dalam Al-Quran yaitu Manna dan Salwa.

وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَأَنزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَى كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَكِن كَانُوا أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

Dan Kami naungi kamu dengan awan, dan Kami turunkan kepadamu “manna” dan “salwa”. Makanlah dari makanan yang baik-baik yang telah Kami berikan kepadamu. Dan tidaklah mereka menganiaya Kami, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri (Al -Baqarah: 57)

Mengenai Manna dan Salwa, syaikh As-Sa’di rahimahullah menjelaskan

وهو اسم جامع لكل رزق حسن يحصل بلا تعب، ومنه الزنجبيل والكمأة والخبز وغير ذلك.{وَالسَّلْوَى} طائر صغير يقال له السماني، طيب اللحم، فكان ينزل عليهم من المن والسلوى ما يكفيهم

“Manna adalah istilah makanan yang diperoleh dengan cara yang mudah (tidak bersusah payah) seperti jahe, biji-bijian, roti (gandum) dan lain-lain. Adapun Salwa adalah burung kecil yang memiliki daging lembut dan enak. Maka diturunkan kepada mereka manna dan Salwa yang mencukupkan bagi mereka” (tafsir As-Sa’di hal. 52)

Ketidak sabaran Bani Isra’il

Bani Israil tidak bersyukur, malah mereka sangat cepat bosan terhadap makanan. Sehingga mereka malah menentang dan meminta Nabi Musa agar mengeluarkan makanan lagi untuk mereka.

Allah Ta’ala berfirman,

وَإِذْ قُلْتُمْ يَا مُوسَىٰ لَنْ نَصْبِرَ عَلَىٰ طَعَامٍ وَاحِدٍ فَادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُخْرِجْ لَنَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِهَا وَقِثَّائِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَا ۖ قَالَ أَتَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنَىٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ ۚ اهْبِطُوا مِصْرًا فَإِنَّ لَكُمْ مَا سَأَلْتُمْ ۗ وَضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الذِّلَّةُ وَالْمَسْكَنَةُ وَبَاءُوا بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ ۗ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ كَانُوا يَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَيَقْتُلُونَ النَّبِيِّينَ بِغَيْرِ الْحَقِّ ۗ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ

“Dan (ingatlah), ketika kamu berkata, “Hai Musa, kami tidak bisa sabar (tahan) dengan satu macam makanan saja, oleh sebab itu mohonkanlah untuk kami kepada Rabbmu, agar Dia mengeluarkan bagi kami dari apa yang ditumbuhkan bumi, yaitu sayur-mayurnya, ketimunnya, bawang putihnya, kacang adasnya, dan bawang merahnya.” Musa berkata, “Mahukah kamu mengambil yang lebih rendah sebagai ganti dari yang lebih baik ? Pergilah kamu ke suatu kota, pasti kamu memperoleh apa yang kamu minta !” Lalu ditimpahkanlah kepada mereka kenistaan dan kehinaan, serta mereka mendapat murka dari Allâh. Hal itu (terjadi) karena mereka selalu mengingkari ayat-ayat Allâh dan membunuh para nabi tanpa sebab yang benar. Yang demikian itu (terjadi) karena mereka selalu berbuat durhaka dan melampaui batas.” (al-Baqarah:61)

Demikianlah, Bani Israil, bangsa yang sangat pembangkang dan tidak bersyukur. Sehingga mereka dibinasakan dan disiksa oleh Allah ‘Azza wa Jalla.

++++++++++++++++++++

Tahukah Anda Khasiat al-Manna (gum Arabic) yang Pernah Allah Sebutkan dalam Al Quran.pokokGA1

Manna adalah sejenis produk asli dari resin pokok Akasia yang tumbuh di Sudan. Al-Manna telah disebut dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah ayat 57.

“Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu “Mann” dan “Salwa”, (serta Kami berfirman): “, Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu”. Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri.” al-Baqarah:57

Testimoni terhadap pesakit kronik hasil dari pengambilan Al-Manna amat baik, antaranya sembelit hilang, kulit lebih sihat, gaut hilang dan pelbagai lagi. Prebiotik (makanan untuk bakteria baik dalam usus kita) yang terdapat dalam campuran bahan ini adalah seperti kebaikan susu ibu, bahkan menurut kajian prebiotik yang terdapat dalam al-Manna adalah sehingga 4x lebih tinggi daripada susu ibu! Subhanallah….pokokGA

Sudan adalah pengeluar utama Gum Arabic, yang juga dipanggil dengan nama Hashab. Sudan membekalkan 85% dari bekalan dunia Gum Arabic dan 90% darinya adalah berkualiti tinggi. Gum Arabic adalah emulsifier semulajadi yang terbaik digunakan untuk memegang bahan-bahan yang biasanya tidak dapat bercampur bersama seperti air dengan minyak. Getahnya diperolehi dengan menoreh kulitnya sebagaimana pohon getah ditoreh untuk mengeluarkan susu getah.

PROBIOTIC / FRIENDLY BACTERIA / BAKTERIA BAIK

NON-PROBIOTIC/NON-FRIENDLY BACTERIA/ BAKTERIA JAHAT (Pembawa Penyakit)

Ia digunakan dalam produk makanan supplement, minuman berkhasiat, dan produk perlangsingan. Arabic Gum menjadi bahan penting dalam bahan makanan, pharmaceutikal dan industri.body

Tiada bahan emulsifier yang sebaik Gum Arabic, 3 sudu teh Gum Arabic mengandungi lebih fiber mudah larut dari 10 mangkuk oatmeal, 13 lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune dan mengunyah 7 hari Gum Arabic mengurangkan karang gigi dan gusi ia juga menghalang pertumbuhan bakteria pada gusi

KANDUNGAN

Dari Sumber Kajian Universiti Kebangsaan Malaysia,

  1. Gum Arabic mempunyai kandungan prebiotik yang tinggi, iaitu 85% – 87%. Ianya adalah 8 kali ganda lebih tinggi dari susu ibu.
  2. Mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan.
  3. Mengandungi 27% protein hydroxyproline yang baik untuk daya ingatan dan sumber kolajen.
  4. Mempunyai kandungan kalsium 10 kali ganda susu lembu.
  5. Bagi setiap 45g (3 sudu besar) Gum Arabic, ianya mengandungi serat larut air melebihi 15 biji epal dan prebiotik melebihi 30 biji epal.

♡ Tinggi kalsium
♡ Tinggi serat
♡ Prebiotik ( mengandungi kuman baik yg sangat baik utk sistem dalam perut dan usus )

○ Sangat baik utk buah pinggang – membuang toksin dlm buah pinggang
○ Membantu kesihatan tubuh badan dengan menguatkan sistem imun.
○ Membantu memperbaiki sistem dalam badan.
○ Dapat membaik pulih segala macam sakit jika di amalkan berterusan.

Fakta Bukan Auta…

Gam Arab merupakan satu bentuk fibre.

  • 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.
    Info menarik:
  • Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:
    Epal – 2.3% serat terlarut
    Gam Arab – 86.6% serat terlarut.
  • 100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium
    100g Manna mempunyai 1117mg Kalsium.

* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.
Manna/gam arab(Buah penghidupan) MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak.

KAJIAN KEATAS GUM ARABIC

Banyak kajian saintifik keatas Gum Arabic mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik(makanan untuk bakteria baik dalam usus).ga1

Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Insulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Insulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Insulin.

Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik (bakteria baik) berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic :

  1. Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
  2. Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
  3. Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
  4. Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
  5. Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
  6. Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
  7. Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
  8. Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephga4rology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Gum Arabic selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.)

PENYAKIT BUAH PINGGANG.

Definasi penyakit kegagalan fungsi buah pinggang (chronic renal failure) adalah pengurangan teruk lapisan penapis (nephron mass) buah pinggang untuk tempoh yang panjang yang menyebabkan kenaikan paras bahan toxin urea (uraemia) dalam darah.

Antara tanda – tanda awal penyakit buah pinggang adalah loya,muntah,tiada selera makan,tidak bertenaga dankeletihan, yang mungkin terhasil akibat kehadiran unsur ammonia di sistem gastro usus atas (upper GIT). Pesakit kelihatan pucat dengan pigmentasi kulit cokelat muda.

Tanda – tanda lain penyakit adalah seperti kencing banyak,kencing malam,sakit urat,sakit dada,gatal kulit,sesak nafas,sembab muka dankaki terutama pada waktu pagi.

Ujian perlu dilakukan untuk mengesahkan penyakit buah pinggang. Air kencing akan menunjukkan kehadiran protein dan darah. Ujian darah akan terdapat kenaikan paras urea dan kreatinine dan paras galian darah seperti kalsium, potassium, chloride, bikarbonate dan phospate menjadi tidak seimbang.

Antara punca penyakit kegagalan buah pinggang adalah

Penyakit kencing manis adalah penyebab utama. Penyakit darah tinggi Gout Ubatan terutamanya anti-inflammatory bukan steroid (NSAID) dan analgesia. Glomerulonephhritis kronic Polycystic kidney Keadaan yang menghalang laluan bahan buangan buah pinggang dan air kencing seperti batu karang dan prostate hypertrophy.Penyakit kronic lain seperti lupus dan amyloidosis.

Pengesanan awal penyakit buah pinggang dan rujukan kepada doktor pakar adalah penting supaya rawatan dan kawalan penyakit dapat dilakukan dengan segera.

Rawatan optimum penyakit buah pinggang dilakukan bila

  • Temujanji dengan klinik dan doktor pakar ditepati.
  • Tekanan darah dikawal baik.
  • Rawatan penyakit darah tinggi dan kencing manis berterusan.
  • Paras elektrolyte dan galian darah seimbang.
  • Paras lemak kolesterol terkawal
  • Rawatan awal penyakit lain seperti jangkitan kuman/deman
  • Penggunaan ubatan yang tidak menggangu fungsi buah pinggang
  • Mengikut diet rendah protein dan garam dengan baik
  • Mengawal dan rawatan awal komplikasi seperti anaemia, kurang air dan mineral dalam badan
  • Banyakkan senaman, kawal berat badan dan berhenti merokok

Rawatan dialisis dilakukan apabila semua ikhtiar rawatan telah dilakukan dan buah pinggang masih tidak dapat berfungsi. Kecuali jika pesakit mendapat buah pinggang yang baru, dialisis terpaksa dibuat seumur hidup.

GUM ARABIC DAN PENYAKIT BUAH PINGGANG.

Banyak kajian Gum Arabic ke atas pesakit buah pinggang dibuat dan didapati ada kesan penurunan paras urea, kreatinine dan phosphate.

Kajian keatas 36 pesakit buah pinggang yang menjalani dialisis di Faculty of Medicine, Department o-f Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan (2008Jan-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17999333) mendapati penurunan paras urea antara 31-44p, penurunan creatinine 9-12p, penurunan uric acid 14-19p dan penurunan posphorus 17-22p selepas pengambilan 50gm sehari Gum Arabic selama 3 bulan.

Menambah fiber ga2mudah larut Gum Arabic kepada diet harian akan merangsang perkembangan bacteria probiotik di dalam usus. Bacteria akan merangsang perkumuhan bahan buangan nitrogen yang banyak dari hasil kegagalan buah pinggang. University of Pennsylvania School of Nursing, Philadelphia, USA (1996Mar-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8602598) melakukan kajian keatas 16 pesakit buah pinggang dan mendapati selepas pemberian 50gm Gum Arabic sehari jumlah bakteria dan paras nitrogen dalam najis bertambah dan paras serum urea turun dengan ketara.

Pada tahun 2001 Department of Pediatrics, University Hospital in Al Kadhimiyia, Baghdad, Iraq (Clin Exp Nephrol. 2009 Oct;13(5)-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19479191) melakukan kajian keatas 6 orang yang mengidap penyakit buah pinggang yang memerlukan dialisis. Tiga orang diberi Gum Arabic bersama rawatan konservatif. Seorang hanya mengambil Gum Arabic selama 10 hari dan mati selepas 6 bulan menjalani dialisis.

2 orang yang menggunakan Gum Arabic selama setahun kurang memerlukan dan berhenti dialisis kerana paras kreatinine dan urea stabil dan sihat untuk melakukan aktiviti harian. Seorang dari 2 orang pesakit buah pinggang ini berhenti Gum Arabic selepas setahun dan mati kurang sebulan walaupun dirawat dengan dialisis. Seorang lagi terus menggunakan Gum Arabic dan tidak perlu menjalani dialisis dan dapat hidup selama 6 tahun tempoh kajian dibuat. Tiga lagi pesakit yang tidak mendapat Gum Arabic mati kurang dari 6 bulan walaupun menjalani dialisis.

Kajian Gum Arabic juga dilakukan dalam makmal keatas tikus. Gum Arabic melindungi buah pinggang tikus dari kerosakan akibat Gentamycin (http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S1043661802001251).

Gum Arabic mengurangkan tekanan darah dan proteinuria pada tikus mengidap diabetes (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22473073).

Pengeluaran (cleareance) kreatinine dan perubahan pada galian (electrolyte) yang baik untuk buah pinggang rosak didapati pada tikus yang diberi Gum Arabic (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18267216).

Tahukah Anda Gum Arabic Adalah Makanan Yang Baik Bagi :

  • Sakit Buah Pinggang (sudah menjalani dialisis atau belum menjalani dialisis)
  • Sakit bengkak buah pinggang
  • Kencing kotor
  • Buasir, Cirit-biritserbukGA
  • Kolestrol tinggi, Sembelit
  • Diabetes, Gout
  • Berdiet kerana ia tinggi dengan kandungan fiber
  • Batu karang, Lumpuh atau stroke
  • Menguatkan Antibodi melawan pelbagai penyakit
  • Tekanan darah tinggi, Kanser prostat

Penemuan Hasil Kajian Gum Arabic

The US Food and Drug Administration (FDA) menyatakan Gum Arabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat.

  1. Sumber prebiotik semulajadi yang membekalkan makanan kepada bakteria baik (probiotik) yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, racun dan lemak berlebihan dari badan.
  2. Menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids) yang membantu penghasilan tenaga kepada tubuh badan.
  3. Menguatkan sistem imuniti (daya tahan badan) dan memerangi bakteria berbahaya.
  4. Mengurangkan kolestrol dalam darah dan juga sebagai antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.
  5. Membantu mempertingkatkan penapisan buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik. Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan Gum Arabic boleh mengurangkan kesan buruk CRF.
  6. Gum Arabic juga dapat membantu merawat cirit birit ringan.
  7. Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus seperti esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dubur dan membantu meningkatkan prestasi usus.
  8. Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.
  9. Membantu menurunkan paras kolestrol dalam darah.
  10. Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.
  11. Membantu merawat masalah kencing tak lawas.
  12. Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
  13. Membantu masalah sembelit.
  14. Membantu masalah datang bulan yang tidak teratur.
  15. Melegakan penyakit gout dan sendi.
  16. Membantu merawat pesakit asma, eczema, kelemumur dan penyakit kulit.
  17. Melancarkan sistem penghadaman dan menyah racun melalui pembuangan najis.
  18. Membantu penyembuhan bagi pesakit strok.

Diantara Dapatan Kajian Mengenai Gum Arabic Adalah :

  • The US Food and Drug Administration (FDA) menyatakan Gum Arabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat.
  • Jawatankuasa Bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) & World Health Organization (WHO) menyatakan Gum Arabic sebagai bahan tambahan makanan yang amat selamat.

Khasiat, Kajian & Testimoni Arabic Gum

Manfaat Gum Arabic Atau Al-Manna

Orang-orang Sudan telah lama makan Gum Arabic tanpa sukatan dan tidak mengalami kesan sampingan yang buruk kepada kesihatan mereka.

Gum Arabic tidak dicerna dalam usus tetapi diperam di dalam kolon dan apendiks, ini menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids), yang membawa kepada pelbagai kebaikan kepada kesihatan, terutama sebagai prebiotik. Prebiotik membekalkan makanan kepada bakteria baik prebiotik, bakteria baik yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dari badan. Prebiotik juga mengukuhkan sistem imuniti dan memerangi bakteria berbahaya. Mereka hidup di dalam kolon dan appendik, ia juga sedikit sebanyak beperanan mengurangkan kolestrol dalam darah, sebarang antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.

Gum Arabic juga mengurangkan beban kepada buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik. Bliss et al. (1996) dalam American Journal of Clinical Nutrition, melaporkan bahawa pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik yang makan diet rendah protein berserta 50 gram gum arabic sehari mempunyai perkumuhan nitrogen najis yang lebih besar dan urea serum lebih rendah daripada pesakit memakan hanya diet rendah protein sahaja tanpa makan gum arabic, ia menyebabkan uraemia menurun dan dapat mengurangkan kekerapan dialisis, dengan itu meningkatkan kualiti hidup pesakit kegagalan buah pinggang kronik. Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan gum arabic boleh mengurangkan kesan buruk CRF.

Gum Arabic juga dapat membantu merawat cirit birit ringan.

Kajian oleh Glover et al., (2009) mencadangkan Gum Arabic juga dapat membantu dalam merawat penyakit jantung. Sila dapatkan nasihat doktor anda.

Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus. Saluran gastro usus adalah kawasan esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, debuGAdan dubur.

Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.

Kajian menunjukkan pengambilan Gum Arabic selama 30 hari sebanyak 15 gram hingga 30 gram dapat mengurang paras kolestrol dalam darah. Saya secara peribadi bependapat bahawa keberkesanannya berbeza bagi sebahagian orang.

Kajian juga menunjukkan pengambilan yang banyak dapat mengurangkan lemak bagi manusia dan haiwan.

Dr. Isam Siddiq, seorang pakar dalam Gum Arab dan kegunaannya dari Sudan, berkata Gum Arabic adalah bahan prebiotik dan merupakan makanan tambahan yang amat penting untuk menyediakan badan dengan tenaga dan membantu meningkatkan prestasi usus.

Prof. Omaima Mohi-Eddin Sabir, seorang pakar pediatrik, berkata, penyelidikan perubatan dijalankan ke atas Gum Arabic telah membuktikan bahawa ia berkesan dalam rawatan pelbagai penyakit seperti penyakit usus dan lain-lain. Beliau menambah bahawa ia telah terbukti amat berkesan dalam rawatan penyakit kulit sensitif, sembelit, cirit-birit, kekeringan, saraf kolon, kencing manis, oestomalacia kanak-kanak, hiperaktif, kolesterol dan lain-lain. Saya suka menginggatkan pengguna bahawa keberkesanannya mungkin berbeza bagi sebahagian orang.

Hamid Al-Amin, pensyarah di Kolej Kebangsaan Sudan, dalam satu kajian mengenai perubatan kegunaan Gum Arab, menamakan kelebihan Gum Arabic dalam rawatan lain penyakit seperti selesema dan cirit-birit di beberapa negara Afrika. Beliau juga mengkaji sumbangan Gum Arabic dalam mengurangkan kadar jangkitan penyakit jantung dengan menambah pengambilan serat dan merendahkan kadar kolesterol dalam darah, di samping itu, Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes. Saya berpendapat, anda harus mencuba untuk melihat keberkesanannya kepada anda, janggan hanya percaya kepada dakwaan, kerana keberkesanannya mungkin berbeza bagi sebahagian orang.

Bagi pesakit kencing tidak lawas, sakit saluran kencing dan buasir, minum bancuhan 25 gram Gum Arabic pada waktu malam sebelum tidur dan 25 gram Gum Arabic pada waktu pagi sebelum sarapan, dapat menyembuhkannya dengan izin Allah.

CARA PENGGUNAAN SERBUK GUM ARABIC @ AL-MANNA
MASA MAKAN:

  1. Waktu pagi semasa perut masih kosong, sebaik-baiknya 2 jam sebelum sarapan. Jika mahu berpuasa, ambil waktu sahur.
  2. Waktu malam sebelum tidur.

SUKATAN:-
1-2 Sudu besar (dewasa)
1/2 Sudu teh (bayi 10 bln ke 3 tahun 1 x sehari)
Bancuh dgn segelas air sejuk atau air suam, jgn guna air panas dikhuatiri khasiatnya akan hilang.
Utk bayi dan kanak2 blh dicampurkan dengan susu.
Utk dewasa blh dicampurkan dengan minuman2 lain

Cadangan Cara Penggunaan: Gum Arabic Serbuk/ Ketul..

  1. Pesakit buah pinggang yang menjalani hemodialysis: 50 gram sehari, 25 gram setiap pagi semasa perut kosong dan 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur.
  2. Buah pinggang stage 1 hingga 5: 50 gram sehari, 25 gram setiap pagi semasa perut kosong dan 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur.
  1. Untuk resedung, sinus dan mudah selsema, minum 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur. Remaja 1 sudu makan dan kanak-kanak 1 sudu teh.
  2. Untuk gout, buasir & sembelit: 2 sudu, 1 atau 2 kali sehari; setiap pagi semasa perut kosong, digalakkan juga diambil sebelum tidur pada waktu malam. Jumlah yang perlu diambil lebih kurang 25 gram hingga 50 gram sehari. Bagi buasir & sembelit lebihkan air. iaitu 300ml atau lebih.
  3. Untuk menurunkan kolesterol: 50 gram sehari (check paras kolesterol anda sebulan selepas amalkan gum arabic untuk memastikan ia berkesan untuk anda, kerana, ada sebahagian pengguna tidak begitu berkesan dalam penurunan kolesterol dengan gum arabic).
  4. Sebagai makan tambahan pesakit-pesakit lain: 1 sudu penuh sudu makan semasa perut kosong waktu pagi, iaitu 15 hingga 25 gram sehari.
  5. Untuk tujuan mengurangkan lemak dan berat badan lebih kurang 50 gram sehari. Ada kajian yang mengatakan 30 gram sehari dapat mengurangkan lemak dalam badan dan menurunkan berat badan apabila dielakkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
  6. Untuk tujuan sebagai prebiotik cukup sekadar 3 sudu teh atau bersamaan 10 gram hingga 15 gram sehari.
  7. Kanak-kanak 1 sudu teh sahaja, sementara remaja 2 sudu teh.
  8. Untuk pesakit diabetes atau kencing manis 50 gram, iaitu 25 gram dimakan 2 kali sehari bersama-sama 1 sudu teh Habbatus Sauda’ (jika pil serbuk atau minyak Habbatus Sauda’ makan 1 hingga 3 biji) . Caranya; kunyah Habbatus Sauda’ sehingga hancur kemudian terus minum bancuhan Gum Arabic. Jika kapsul Habbatus Sauda’, ditelan 1-3 kapsul bersama bancuhan Gum Arabic, begitu juga jika minyak, diminum 1 hingga 2 sudu bersama-sama bancuhan gum arabic.
  9. Untuk buasir: 25 gram dimakan 2 kali sehari pagi dan malam.
  10. Untuk batuk: hisap sebesar hujung jari ketulan Gum Arabic mengikut keperluan.

CARA PENGGUNAAN SERBUK GUM ARABIC @ AL-MANNA

MASA MAKAN:

  1. Waktu pagi semasa perut masih kosong, sebaik-baiknya 2 jam sebelum sarapan. Jika mahu berpuasa, ambil waktu sahur.
  2. Waktu malam sebelum tidur.

SUKATAN:-

  • 1-2 Sudu besar (dewasa)
  • 1/2 Sudu teh (bayi 10 bln ke 3 tahun 1 x sehari)
  • Bancuh dgn segelas air sejuk atau air suam, jgn guna air panas dikhuatiri khasiatnya akan hilang.
  • Utk bayi dan kanak2 blh dicampurkan dengan susu.
  • Utk dewasa blh dicampurkan dengan minuman2 lain.

MANA YG LEBIH BAIK SERBUK KE KETULAN ASAL?

Soalan yg baik dan selalu juga ditanya namun jawapannya agak subjektif..
Berdasarkan pengalaman dan mklum balas pengguna, ada berbagai jawapan dan bergantung juga pada kesesuaian masing-masing.

Kelebihan KETULAN ASAL

  1. Mudah dibawa ke mana2
  2. Boleh dimakan bila2 masa jika perlu
  3. Blh terus dikemam seperti makan gula2.
  4. Bagus utk masalah tekak kerana larut perlahan2
  5. Kurangkan dahaga dan penat bila bersukan dan bekerja.
  6. Berkesan utk pelbagai masalah in shaa Allah sama juga kesannya seperti yg serbuk.
  7. Terdapat byk juga maklum balas positif dari pengguna yg ketulan.
  8. Lebih jimat krn biasanya ia dijual pd harga yg lebih murah berbanding yg serbuk.
  9. Ada sesetengah pengguna lbh yakin pd gum Arab dlm bentuk ketulan asal krn sifatnya semulajadi tanpa melalui apa proses di kilang.

Kekurangan

  1. Agak lambat larut bila direndam utk diminum dan biasanya semalaman baru larut.
  2. Kadang2 mungkin akan ada kulit kayu pokok gum Arab yg melekat, tp blh ditapis sebelum diminum.

*Saya sekeluarga amalkan keduanya ketulan asal dan serbuk. Anak sy yg kecil berusia 6 thn suka kemam yg biji2 macam tu je.. 🙂

P/S : Kami bukan sekadar menjual tetapi kami sharing Product yang kami guna… Anda sekeluarga SIHAT dan CERIA, kami tumpang GEMBIRA…

Kelebihan mengamalkan Gam Arab

√ Membantu menurunkan paras kreatinin dan gula dalam darah untuk pesakit buah pinggang dan diabetes.
√ Melambatkan & mengurangkan risiko kerosakan buah pinggang akibat diabetes.
√ Sumber Prebiotik Asli, meningkatkan bakteria baik (probiotik) dalam usus.
√ Mengurangkan risiko penyakit berpunca dari usus, kolesterol, lemak dan gula.
√ Menyelesaikan masalah sembelit dan buasir.
√ Meningkatkan sistem imunisasi badan. 80% imunisasi badan bergantung dari sistem usus, perkumuhan dan perut yang baik.
√ Kandungan fibre yang tinggi merendahkan kolesterol dan kurangkan risiko menghidap penyakit jantung.
√ Amat sesuai dicampur ke dalam susu anak2 untuk meningkatkan tahap kesihatan dan imunisasi dari serangan demam dan pelbagai penyakit.
√ Melambatkan pertumbuhan sel kanser.

Kajian Saintifik keatas Gum Arabic

Banyak kajian saintifik keatas Gum Arabic mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic :

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Gum Arabic selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Gum Arabic pengurangan paras gula dalam darah.

Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.
Kajian oleh Glover et al., (2009) mencadangkan Gum Arabic jugad apat membantu dalam merawat penyakit jantung.
Gum Arabic tidak dicerna dalam usus tetapi diperam di dalam kolon dan apendiks, ini menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids), yang membawa kepada pelbagai kebaikan kepada kesihatan, terutama sebagai prebiotik. Prebiotik membekalkan makanan kepada bakteria baik prebiotik, bakteria baik yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dari badan. Prebiotik juga mengukuhkan sistem imuniti dan memerangi bakteria berbahaya. Mereka hidup di dalam kolon dan appendik, ia juga sedikit sebanyak beperanan mengurangkan kolestrol dalam darah, sebarang antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.
Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
Kajian menunjukkan pengambilan Gum Arabic selama 30 hari sebanyak 25 gram hingga 30 gram dapat mengurang paras kolestrol dalam darah.

Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).

Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.

Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.

Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.

Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .

Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.

Gum Arabic juga mengurangkan beban kepada buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik (chronic and end stage kidney disease).

Dr. Isam Siddiq, seorang pakar dalam Gum Arab dan kegunaannya dari Sudan, berkata Gum Arabic adalah bahan prebiotik dan merupakan makanan tambahan yang amat penting untuk menyediakan badan dengan tenaga dan membantu meningkatkan prestasi usus.

Gum Arabic adalah demulcent and melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Gum Arabic didalam produk mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata, cirit birit.
Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus. Saluran gastro usus adalah kawasan esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dan dubur.

Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.
The US Food and Drug Administration (FDA) menyatakan GumArabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat dalam makanan.

Jawatankuasa Bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) & World Health Organization (WHO) menyatakan Gum Arabic sebagai bahan tambahan makanan yang amat selamat.

Orang-orang Sudan telah lama makan Gum Arabic tanpa sukatan dan tidak mengalami kesan sampingan yang buruk kepada kesihatan mereka.

Prof Omaima Mohi-Eddin Sabir, seorang pakar pediatrik, berkata, penyelidikan perubatan dijalankan ke atas Gum Arabic telah membuktikan bahawa ia berkesan dalam rawatan pelbagai penyakit seperti penyakit usus dan lain-lain. Beliau menambah bahawa ia telah terbukti amat berkesan dalam rawatan penyakit kulit sensitif, sembelit, cirit-birit, kekeringan, saraf kolon, kencing manis, oestomalacia kanak-kanak, hiperaktif, kolesterol dan lain-lain.

Hamid Al-Amin, pensyarah di Kolej Kebangsaan Sudan, dalam satu kajian mengenai perubatan kegunaan Gum Arab, menamakan kelebihan Gum Arabic dalam rawatan lain penyakit seperti selesema dan cirit-birit di beberapa negara Afrika. Beliau juga mengkaji sumbangan Gum Arabic dalam mengurangkan kadar jangkitan penyakit jantung dengan menambah pengambilan serat dan merendahkan kadar kolesterol dalam darah, di samping itu, Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.

Khasiat Luban (Gum Arabic).

Meningkatkan kecerdasan Minda.
Mengelakkan daripada penyakit lupa dan nyanyuk.
Meningkatkan ketajaman daya ingatan.
Memberi ketenangan (menghilangkan stress).
Dapat meningkatkan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.
Menambahkan keyakinan diri.
Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan.
Sakit saraf , urat, dan sengal-sengal badan bagi ibu selepas bersalin.
Mampu memberi stamina, menggelakkan keletihan ibu selepas bersalin dan semasa mengandung.
Baik untuk ibu mengandung.
Pertuturan kurang jelas.
Pra nyanyuk.
Migrain.
Sakit kepala dan masalah angin.
Keletihan.
Masalah pelajar malas belajar.
Lawas sistem perkumuhan.
Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Testimoni 1 : (Gout)
Saya seorang pesakit gout berumur 72 tahun. Selama 30 tahun saya mengalami penyakit jantung, darah tinggi,kencing manis kaki bengkak dengan gout serta berjalam menggunakan tongkat. Saya pernah dinasihatkan menjalani rawatan dialisis. Apabila diperkenalkan dengan produk Al Manna , saya ingin mencubanya.
Setelah saya mengambil produk ini selama 5 peket, banyak perubahan yang telah berlaku pada diri saya. apa yang menakjubkan sekali ialah apabila kaki saya yang bengkak telah surut dan penyakit gout juga telah beransur pulih dan saya tidak perlu lagi berjalan menggunakan tongkat.
Sehingga kini, saya masih terus mengambil Al Manna sebagai “supplement” harian saya bagi menjamin kesihatan dan kualiti hidup yang lebih baik.

Testimoni 2 : (Batu Karang dan Kencing Manis)
Saya telah mengalami batu karang yang kronik di kedua belah buah pinggang saya dan saluran kencing selama lebih kurang 5 tahun. Saya telah mengalami 3 kali pembedahan laser untuk mengeluarkan batu karang tersebut hingga menyebabkan saya tidak boleh berjalan secara normal. Bagaimanapun bilangan batu karang masih tidak berkurangan dan dalam jangkamasa yang singkat kandungan batu karang tersebut terbentuk semula.

Saya mula mencari alternatif ubatan secara tradisional sehinggalah saya berjumpa Al manna. Setelah hanya menggunakan selama tiga minggu, doktor di hospital mengesahkan batu karang dikedua belah buah pinggang dan saluran kencing saya telah hilang.

Saya juga seorang pesakit diabetes yang serius Melalui pemakanan ini juga bacaan gula dalam darah juga telah berkurangan daripada 15-20 (kadar biasa) kepada 7-8.
Inilah satu-satunya produk asli yang berkhasiat dan berkesan. Saya amat bersyukur dan akan terus menggunakan Al Manna untuk kesihatan.

1 Comment

  1. hayati Reply

    assalan wbt.
    saya ingin bertanya ada kah ganm arab ini boleh bantu mencairkan darah.saya makan ubat jantung .macam mana nak campur makan ubat dr dengan gam arab ini. terima kasih.
    hayati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *